Μπορεί η κακή στάση να προκαλέσει σκολίωση;

Μπορεί η κακή στάση να προκαλέσει σκολίωση;

Η σκολίωση είναι μία τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, για παράδειγμα από παθήσεις που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα όπως εγκεφαλική παράλυση ή οι μυοδυστροφίες. Κάποια παιδιά έχουν συγγενή σκολίωση καθώς η σπονδυλική τους στήλη δεν αναπτύχθηκε σωστά μέσα στη μήτρα. Άλλες σκολιώσεις εμφανίζονται αργότερα λόγω εκφυλιστικών αλλοιώσεων των σπονδύλων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Η πλειοψηφία των  περιπτώσεων σκολίωσης αφορούν την ιδιοπαθή σκολίωση που εμφανίζεται στην περίοδο της εφηβείας και είναι αγνώστου αιτιολογίας

 

Ως εδώ αναφερθήκαμε σε διάφορες περιπτώσεις που προκαλούν σκολίωση.

Μία περίπτωση που σίγουρα δεν προκαλεί σκολίωση είναι η κακή στάση του σώματος

 

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τη γενικότερη υγεία ενός ατόμου αλλά δεν υπάρχει απόδειξη ότι μία κακή θέση σε μία πολυθρόνα ή το να έχουμε πάρει αγκαλιά κυριολεκτικά το laptop μας θα οδηγήσει σε σκολίωση. Η ίδια παρανόηση υπάρχει και με περιπτώσεις όπως το να έχουμε μία βαριά τσάντα στο σχολείο ή να την κρεμάμε στον ένα ώμο. Η σκολίωση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες νευρομυϊκούς και σκελετικούς, η κακή στάση δεν είναι ένα από τα αίτια της σκολίωσης

 

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα για την γενικότερη υγεία. Λόγω κακής στάσης μπορεί να προκληθούν:

  • πόνος στη μέση
  • πόνος στον αυχένα
  • πόνος στον ώμο
  • Λειτουργική κύφωση
  • περιορισμό του εύρους κίνησης
  • άνιση κατανομή φορτίων στο σώμα
  • μυϊκές ανισορροπίες.

 

Οι συνεργάτες του Schroth Greece.gr  είναι ειδικευμένοι να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της λάθος στάσης του σώματος σας και να σας εκπαιδεύσουν στο να υιοθετήσετε μια στάση πιο κοντά στα φυσιολογικά πρότυπα.

 



Start typing and press Enter to search